Поддържайте зъбите си блестящо бели: Най-добрите начини за грижа

Обичате кафе, къпини и червено вино, но сте забелязали, че вашият хранителен режим се отразява на зъбите ви? Сивкаво оцветяване или тъмни петна, по-тъмният емайл около венците. Това е често срещано явление, което обаче не е приятно при поглед в огледалото. Добрата новина е, че пигментните петна върху зъбите могат да бъдат предотвратени и дори премахнати. Това обаче изисква правилна грижа!

Идентифицирайте причините

Петната са по същество тъмни оцветявания на зъбния емайл. Може да се притеснявате от вътрешно (причинено например от флуориди, някои лекарства, умъртвени зъби и т.н.) и външно, повърхностно оцветяване. Външните причини са по-лесни за установяване – обикновено пигментацията е причинена от съставки на храни или напитки, богати на пигменти. Заедно с недостатъчна зъбна хигиена, зъбите могат да придобият жълти, жълто-кафяви до черни оттенъци – и блестящата усмивка е изчезнала.

 

Не е нужно да се отказвате от кафе и вино!

Напитките и храните, които причиняват пигментация на зъбите, са много. Оцветяване причиняват не само кафе, чай, вино, газирани напитки, сладки лимонади, но и домати, къри, соев сос, балсамов оцет, сладкиши или плодове като боровинки и къпини. По същество всичко, което оцветява езика и устата ви, оцветява и зъбите ви. Разбира се, поради това не е нужно да се отказвате от кафе, вино и плодове! Като първа помощ след консумация помага изплакването на устата с вода.

Как да намалите пигментите върху зъбите?

Пигментацията на зъбите може да бъде премахната или намалена по различни начини. До естествения оттенък на зъбите може да се стигне с редовната употреба на избелващи пасти за зъби. Например нашата PAP избелваща паста за зъби.

Добре функционират също и лилавият коректор за зъби, прахове, комплекти за избелване на зъби, избелващи ленти или избелващи писалки. Може да допълните с използването на специални води за уста за по-бели зъби. Във всеки случай, преди каквото и да било домашно избелване, посетете стоматолог, който ще премахне кариесите и ще ви посъветва какво избелване е подходящо за вас. Освен това той може да открие възможната по-дълбока причина за пигментация на зъбите.

Поддържането на блестящо бели зъби изисква грижа и време, но красивата (и здрава!) усмивка определено си заслужава. Това е едно от първите неща, които забелязваме у другите.

 

Back shopping